En upprörd gnarpsbo, kanske från Grängsjö, förfasar sig över uselheten som råder i ”gränstrakterna”. Det skedde via en insändare i Hudiksvallsposten 1891-02-07. För den som har svårt med teckensnittet följer en tolkning här nere.

Från Gnarp skrifwes till Hudiksvallsposten:

Från gränsbyn Gamsäter, mellan Bergsjö och Gnarp relaterades för ej lång tid sedan om ett öfwerwåld af en gammal syndabock med det ökända namnet ”Boli”, hwilken nu härför gästar ”Hwita huset” i Hudik.

Ett nytt wåldsdåd begicks å samma trakt förliden wecka, då arbetaren Hans Westerlund, ”Träswe-Hans” kallad, helt oförmodadt en afton blef öfwerfallen på sjelfwa landswägen af twenne personer. W. blef derunder mycket illa tilltygad med knif, isynnerhet i ansigtet, Saken är nu anmäld till wederbörande åklagare, och torde wäl wåldswerkarne få sina gärningars lön.

Gång efter annan begås i byarne Gamsäter och Grängsjö en mängd illdåd och ofog. Förnämsta orsaken härtill har man att söka i på platsen rådande lönkrögeri.

Önskligt wore, att en liten rensning och räfft à la Delsbo företogs i denna wår sockens utkant, så att uselheten ej finge någon widare utbredning öfwe wårt eljest så fredliga samhälle.