Vem minns den anrika och ståndsmässiga Hillman Minx?

Exemplaret på bilden, röd med vitt tak, var av årsmodell 1960. På bilden är den extrautrustad med gula dimljus och takräcke. Dimljusen är fortfarande i gott förvar.

Bröderna Andersson, varav Olle vid bilköpets tidpunkt hette Åkebo, köpte var sin i stort sett likadan Hillman. Troligen var Åkebo-bilen en årsmodell yngre. Den mest iögonenfallande skillnaden var markeringarna på växelspaken. På Åkebo-bilen var den fyrväxlade lådan märkt med 1-2-3-4-R, med fullt naturlig logik. På Andersson-bilen var märkningen istället EL-1-2-3-R. EL? Jo, det var ”Extra Low”. I det hälsingska hushållet fick den snabbt det nya namnet ”Lill-ettan”.

En extra låg växel eller inte. En Hillman hade avsevärda fartresurser. Jag minns en gång, under den fria fartens tid, då dessa skulle testas. Platsen var en för tillfället lågtrafikerad del av E4 mot Hudiksvall. Det röd-vita vidundret pressades upp till den hisnande hastigheten av 120 km/h!

Här syns också vad den kostade i årlig skatt.