Logen 1721 Nordstjärnan
När jag på 1940- och 1950-talet växte upp i Gränsfors och sedermera Västergrängsjö var ”Logen” (låschen) den alldeles självklara kulturella centralpunkten. Visst var de olika frikyrkorna ute i byarna viktiga, och visst hade den mer opersonliga statskyrkan i centralorten sin plats, och visst fanns det andra organisationer i bygden, men det var ”på Logen” man gick på möten och fick sin grundläggande skolning i demokrati och mötesteknik. Det var där man lärde sig dansa, tränade bordtennis, sjöng i kör och spelade amatörteater eller deltog i de folkliga föreställningar som benämndes ”paketauktioner”, där allehanda små saker ropades ut till hågade spekulanter av en oftast flyhänt och munvig auktionist. Det var också här ortens ambulerande biograf regelbundet hade sina föreställningar. Kort sagt var ”Logen” på många sätt det nav omkring vilket de flesta kulturella verksamheter snurrade ute på landsbygden under den här tiden – åtminstone i den här delen av landet. Och det fanns ju ett ”godtemplarhus” nästan i var och varannan by. I min lilla del av världen fanns det förutom i Gränsfors också t.ex. i Byn, i Röde, i Norrfjärden, på Årskogen, i Jättendal, i Bergsjö och Hassela – och kanske på ytterligare något ställe jag inte kommer på nu.
”Logen” i Gränsfors var alltså formellt ”avdelning 1721 Nordstjärnan” och tillhörde IOGT, som vid den här tiden var nykterhetsrörelsens ”flaggskepp” i Sverige. IOGT (ursprungligen ”Independent Order of Good Templars” – senare ”International Order of Good Templars”) tillskapades i USA redan 1851. I Sverige tillkom den allra första IOGT-logen ”Nr 1 Klippan” i Göteborg i november 1879, och Sveriges Storloge av IOGT bildades år 1880.
Rörelsen växte sedan snabbt. År 1887 hade man i Sverige ca 60 000 medlemmar, och redan vid sekelskiftet 1900 hade man 95 000 medlemmar och var därmed landets största folkrörelse.
Logen 1721 Nordstjärnan i Gränsfors bildades den 29 november 1891, och min morfars far, Svante Berglin, som året innan flyttat till Gränsfors från Harmånger, blev enligt det ursprungliga protokollet Logen 1721 Nordstjärnans förste ordförande (”logedebeterande”). E Sjöman blev vald till Logetemplare och Kristin Nordborg till Vice Templare. Min morfar, Hans Berglin, som var född 1885, skall enligt uppgift ha blivit medlem som mycket ung och var med i logen så länge han levde. Mina föräldrar, Ingrid och Thure Nordin, var för övrigt också medlemmar från inträdet till sin död – d.v.s. i omkring 70 år.
På logen fanns också ett bibliotek, och generellt kan säkert inte logens betydelse för kulturens utbredning och bibehållande på landsbygden under 1900-talets första hälft nog betonas.
Mina egna personliga minnen från godtemplarhuset i Gränsfors härrör sig bland annat från ett stort antal träningstillfällen vid ett av det två bordtennisbord som träningskvällarna stod uppställda i stora salen – samt inte minst förstås från de regelbundna mötena, som oftast efter den formella delen följdes av improviserad dans till radiogrammofon. Men även några av de utflykter som arrangerades har jag minnen från, liksom många andra aktiviteter i logens regi.
Nedanstående är kompletterat 2024-04-11 av Roger Andersson
Efter att ha bildats år 1891 var Logen 1721 Nordstjärnan redo att ta nästa stora steg 1898, att bygga ett ordenshus. Nedanstående notis var införd i ortspressen 1898-03-10:
Man kan anta att projektet engagerade hela bygden på många plan. Bland annat donerade folk pengar, material och arbetstid till det nya ordenshuset. Detta redovisas, bland annat, i en notis i ortspressen 1899-02-09.
Det är intressant att se spännviden på gåvorna. Allt från en stock timmer, via penninggåvor och rullgardinsväf till dagsverken.
Ytterligare beskrivning av huset.
10 maj, 2017 kl. 00:19
Hej
Min far Gottfrid Rigsjö från Västergrängsjö (1920-2011) har berättat i positiva ordalag om godtemplarlogen och det var intressant att läsa om dess aktiviteter. Försöker nu sätta ihop en släkthistoria för de närmast anhöriga och har gjort litet research, mestadels i kyrkböckerna.
Hälsningar Karin Rigsjö
13 maj, 2017 kl. 11:50
För en som under många år bott granne med David Rigsjö (som väl måste vara Karins farbror) – och nu flyttat tillbaka till det hus jag växte upp i – låter det intressant. David var en man som man kunde diskutera det mesta med. Han höll sig väl informerad om tillståndet i världen, och han kunde komma med de mest ”kluriga” kommentarer – alltid med glimten i ögat. Jag minns när jag höll på bygga min första båt och David kom och tittade. Efter att ha funderat en stund sa han (ungefär): ”Självlärda båtbyggare brukar sluta som byslaktare dom”. Jag förstod inte först vad han menade, men sedan fick jag veta, att han syftade på att sådana båtar brukade sluta som de tråg man skållade grisar i… Lyckligtvis blev inte min båt något ”skålltråg”, utan fungerade faktiskt som segelbåt, vilket skaparen av denna webbplats kan vittna om. Även Sven Uno Åkebo, f.d. Gränsforsbo, som figurerar på några bilder här, var med mig på segelturer ut till Gran, Jättholmarna och andra ställen längs kusten. Och någon ”byslaktare” blev jag inte heller…