Det är spännande att se tonen och det direkta budskapet som fanns i 1905 års publikationer.

I den första annonsen proklameras rakt ut att två personer har blivit portförbjudna å Bygdegården. Inget knussel med vilka de var, utan direkt utpekning är det som gäller.

Man kan undra vadi det ohyfsade uppträdandet bestod, som Gunnar och Erik gjort sig skyldiga till. Kanske de tittat för djupt i flaskan? Kanske de råkat i handgemäng med varandra? Kanske de varit för explicita i att visa uppskattning för några damer?

Annonsen här nedanför triggar också igång tankarna. Vilka rykten var det som hade spritts? Om man antar att A. Bylund var en man, kan man då tänka sig att han eventuellt varit delaktig i att ryktena uppstod? Spännande är det i alla fall.

I dessa dagar, när rykten sprids och mångfaldigas med nästan ljusets hastighet via sociala media, känns det charmigt att man 1905 kunde dementera rykten genom en betald annons i ortstidningen.