Nu kommer ett nytt inlägg som kanske bara perifert rör minnen från Gränsfors, men det kan kanske ha ett visst läsvärde ändå.

I den oändliga genomgången av material från Silfvernagels dök ett begravningsprogram upp. Jag har sett det förut och alltid konstaterat att någon Hasselberg har jag aldrig känt till. Men denna gång kollade jag upp vem som fötts i Hassela 1/2 1882. Det visade sig vara Karin Alvina Rapp, min farmors syster. Hon emigrerade 1916, på samma skepp som min mormors syster, Alma Hallberg. Det kan man se på nedanstående dokument från USAs immigrationsmyndigheter.

Jag berättade detta för Almas barnbarn, Al Rodine. Han grävde vidare i detta ”drama” och upptäckte att Karin hade en dotter sedan tidigare. Han noterade också att Karin blev Mrs Hasselberg den 20/11 1916. Det var sannerligen raskt marscherat, när hon, enligt immigrationsdokumentet, anlände till New York 10/10 samma år. Det tar ju också en stund att ta sig tvärs över landet år 1916. Men om man tittar lite närmare på immigrationsdokumentet kan man se att en viss Peter Hasselberg hade betalat Karins biljett. De kände alltså varann sedan tidigare och allt var nog planerat. Inget gift vid första ögonkastet här inte.

Förresten, tidgare nämnda Alma och Karin var ju naturligtvis också släkt. Fattas bara annat när båda har sina rötter i Hasselas skogsbygder. Bådas fäder, och i Almas fall både mor- och farfäder, var involverade i den stora sjösänkningen i Kölsjön. Ett av sätten de var släkt på kan ses här.

Hur var det då med Karins dotter från en tidigare relation? Jo, då började ett annat ”fynd” från inventeringarna i Silfvernagels göra sig påminnt i inläggsförfattarens minne. Nämligen ett julkort.

Om man läser vad som skrivits på baksidan får man lite sammanhang:

Denna Linnea Glad är alltså Karins dotter, född Hedblom i Stockholm. Linnea var fosterbarn hos en familj i Dalarna (Avesta och Kopparberg). Någon gång i tiden emigrerade alltså även Linnea til USA och bosatte sig i Tillamook i Oregon, i närheten av sin biologiska mor. Julkortet nämner moster Agneta, dvs min farmor, då boende vid åbron i Gränsfors. Det verkar som om Karin lider av någon form av demens. Kanske man kan tänka sig att kortet skickades inför julen 1972, då Karin avled på hösten 1973.